Grad Omiš, njegove znamenitosti i povijest

Grad Omiš

Grad Omiš panorama

Omiš je Hrvatski gradić koji se nalazi oko 20 km južno od Splita, na mjestu gdje rijeka Cetina ulazi u Jadransko more. U područje grada Omiša ulaze i sva okolna naselja među kojima i naše, Lokva Rogoznica te njezin predio Ruskamen ili Obriž u kojem se nalaze apartmani Pušić. Svoju dugu povijest i važnost Omiš duguje svome geografskom položaju, točnije kamenim vratima kroz koja Cetina utječe u more i koja su jedni prolaz u unutrašnjost regije, te strme stijene su i zaštitni znak grada. Danas je u samom gradu oko 7,000 stanovnika a u regiji oko 15,000, dan grada se slavi 16. svibnja a zaštitnik mu je Sveti Ivan Nepomuk. Čitavo područje grada Omiša zauzima oko 265 kvadratnih kilometara. Danas je Omiš turistički gradić sa izrazito bogatom kulturnom i zabavnom ponudom sa muzejom grada koji se nikako ne smije izostaviti iz vašeg posjeta, Omiš je gradić dalmatinskih klapa u kojem se svake godine održava festival dalmatinskih klapa. Moglo bi se reći da je Omiš izrazito slikovit gradić osebujne povijesti i iznimne kulturološke vrijednosti.

Festival dalmatinskih klapa u Omišu

Znamenitosti Omiša

Grad Omiš obiluje kulturnim spomenicima neopisive vrijednosti i ljepote. Neki spomenici datiraju od doba starih rimljana preko srednjeg vijeka pa sve do najnovijih vremena. Možda bi trebalo istaknuti Omiške tvrđave Fortica ili Mirabela kao i crkve sv. Mihovila, sv. Jure ili staru kapelicu na rijekom Cetinom. Staro Omiško groblje je isto tako vrlo vrijedan kulturni spomenik kao i desetci drugih znamenitosti grada Omiša.

Tvrđava Fortica Tvrđava Mirabela Crkva sv.Mihovila Crkva sv.Jure Kapelica nad Cetinom

Jedna od turističkih prednosti grada Omiša svakako je brzina transformacije od „živog“ centra grada, njegovih zbivanja, konoba, restorana i zabave i okolnih mjesta u kojima vlada mir i tišina, spokoj kakav je vladao i u doba starih rimljana. Omiški kraj tako pruža gostu kombinaciju između savršeno mirnog odmora i bogatog zabavnog i kulturnog života.

Večer u gradu Omišu Mirna okolica grada Omiša uz rijeku Cetinu

Povijest grada

Povijest grada Omiša se proteže na vrijeme starih rimljana, tada je postojalo naselje Oneum (Onaeum). Artefakti iz toga vremena se čuvaju u muzeju grada a iz dijelova teksta na njima se može zaključiti da potječu iz vremena vladavine rimskih careva Klaudija (Claudius – A.D. 41-54) i Tiberija (Tiberius – A.D. 14-37). Na lokalitetu grada Omiša postoje ostatci antičkog žrtvenika koji je bio posvećen rimskom caru Augustu (Augustus – 27 B.C. – 14 A.D.).

Kroz 12. I 13. Stoljeće Omišem su vladali Kačići sa svojim omiškim gusarima koji su za slobodan prolaz brodova Venecije, Dubrovnika i drugih tražili danak u zlatu i robi. Ta situacija je trajala do 1286. godine kada Omišani gube bitku protiv Mlečana čime počinje kraj razdoblja knezova Kačić.

Omiški gusari
"Omiški gusari su koristili brodove na vesla niskog gaza, popularne „Omiške strijele“ (Sagitta di Almissa ) koje su im omogućavale lagan bijeg u korito rijeke Cetine u slučaju nailaska neprijatelja."

Grad Omiš je kroz svoju dugu i burnu povijest pripadao Rimskom Carstvu, Veneciji, Mletačkoj Republici, Austrougarskoj, Napoleonovoj Francuskoj...

Omiš danas

Danas je Omiš turistički gradić u koji svakako valja navratiti, ako ne zbog njegove povijesti i priče koju ima za ispričati svakom posjetiocu onda zbog ljepote Omiškog i Cetinskog kraja:

Pogled na Omiš sa Mirabele Ušće rijeke Cetine u Jadransko more Korito rijeke Cetine Kapelica nad Cetinom Glavni trg Omiša Centar Omiša noću Panorama Omiša Panorama Cetine i Omiša Stare ulice u Omišu kamene kuće grada Omiša Grad Omiš noću

Karta Omiškog kraja

povratak na vrh stranice

Odabrane Fotografije:

Posjetite nas na Facebooku
Vremenska prognoza za Omiš za narednih 7 dana
Valid XHTML 1.0 Transitional
Hrvatska turistička zajednica
Službene stranice Grada Omiša
Turistička zajednica Grada Omiša